Kosten besparen met een logistieke dienstverlener

Een product gaat door talloze processen voordat het bij de consument belandt. Van grondstoffen tot productie en transport tot aan de eind gebruiker. Dit hele proces, met verscheidene stappen, heet de logistieke keten. De logistieke processen kun je opdelen in vier categorie├źn, transport, opslag, productie en organisatie en het management. Door deze activiteiten komt het juiste product op het juiste moment bij de juiste persoon. Vaak houdt een bedrijf zich niet actief bezig met alle logistieke activiteiten binnen deze keten, hier komt een logistiek dienstverlener in beeld.

Wat is een logistiek dienstverlener?

Omdat een bedrijf niet altijd de kennis, middelen of capaciteit in huis heeft om zelf de logistiek te beheren, kiezen vele bedrijven ervoor om gebruik te maken van een logistiek dienstverlener. Dit is een partner die erbij helpt om logistieke processen zo optimaal mogelijk in te richten en uit te voeren. Logistieke dienstverlening is een brede term. Bedrijven kiezen er zelf voor hoeveel van de logistiek ze uit handen geven aan de dienstverlener. Dit kan uiteenlopen van slechts transport, tot een partner die zich ontfermd over een magazijn en de distributie ervan. Het doel van een logistiek dienstverlener is om het bedrijf werk uit handen te nemen zodat zij zich kunnen focussen op de belangrijkste zaken.

Kosten besparen

Nu vraag je je misschien af hoe je kosten kan besparen door gebruik te maken van een logistiek dienstverlener. Dit ligt er natuurlijk aan over welke faciliteiten en capaciteit je zelf beschikt. Als je als bedrijf niet beschikt over je eigen transportmiddelen zoals vrachtwagens, dan kan dit een flinke investering zijn. Daarnaast moet je ook op zoek naar extra personeel dat deze vrachtwagens gaat besturen. Door dit soort activiteiten uit te besteden, hoef je als bedrijf geen kostbare investering te doen. Daarnaast is er een breed aanbod aan transporteurs, waarvan je prijs en kwaliteit kunt vergelijken. Als je niet alleen het transport uit handen wilt geven, maar ook bijvoorbeeld opslag, dan zijn er een heel aantal mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld opslag uit handen te geven, maar er zijn ook veel logistieke dienstverleners die extra diensten aanbieden zoals voorraadbeheer, assemblage, inpak diensten, facturering, bestickeren en distributie. Je kunt hierdoor geld besparen omdat je zelf niet hoeft te investeren in opslagruimte en de bijbehorende attributen. Daarnaast werk je met professionals die zich dagelijks met logistieke optimalisatie bezighouden.