Tuin laten renoveren? Let hierop

Wil je je tuin laten renoveren en wil je weten op welke zaken je daarbij moet letten? Dan is dit blogartikel voor jou. Lees snel verder.

Eerst nog even dit

Voordat je je tuin laat renoveren is het belangrijk om even stil te staan bij de vraag of renoveren de juiste keuze is. Een tuin laten renoveren is namelijk met name bedoeld voor tuinen waarvan ongeveer tot 30% niet meer naar je zin is.

Het gaat dus om het herstellen of aanpassen van onderdelen van de tuin, enkele voorbeelden zijn:

  • Het vervangen van de schutting
  • Het herstellen van een verzakt terras
  • Het verplaatsen van beplanting en het plaatsen van nieuwe tuinborders

Als het grootste gedeelte van je tuin niet meer naar je zin is, is het voordeliger om een geheel nieuwe tuin aan te laten leggen.

Tuin renoveren: werk een plan van aanpak uit

Als je je tuin laat renoveren is het belangrijk om een plan van aanpak uit te laten werken. Oftewel wat zijn de te nemen stappen? Wat is de planning en wat zijn de bijbehorende kosten? Op die manier weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Maak een tuinontwerp als je de zones in je tuin aanpast

Als je de verschillende zones je tuin gaat aanpassen tijdens de tuinrenovatie, dan raden we je aan om een tuinontwerp te laten maken voorafgaand aan de renovatie. Met het ontwerp voor je tuin krijg je namelijk inzicht in hoe je tuin er straks uit komt te zien als de renovatieklus is afgerond. Ook zorg je er op deze manier voor dat de verschillende zones goed met elkaar in verhouding blijven.

Gooi oude tuinmaterialen niet zomaar weg

Met een renovatie worden al snel oude tuinmaterialen weggegooid terwijl ze nog prima bruikbaar zijn. Als je ze niet gaat hergebruiken in je nieuwe tuin, zet ze dan bijvoorbeeld op marktplaats of geef ze weg aan iemand.

Overigens kun je met een beetje creativiteit tuinmaterialen een nieuwe bestemming geven. Als je bijvoorbeeld de schutting gaat vervangen kun je van de planken nieuwe plantenbakken maken of ze verwerken in een plantenborder.

En wat te denken van een boom die je wilt verwijderen. Met het hout kun je een mooi insectenhotel maken.

Laat je adviseren door de hovenier die je tuin gaat renoveren over wat je met de reeds aanwezige tuinmaterialen kunt doen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee.

Maak je tuin klimaatbestendig

Als je je tuin laat renoveren is dat een mooie gelegenheid om je tuin klimaatbestendig te maken. We krijgen in Nederland immers steeds vaker te maken met hevige regenbuien en harde stormen.

Zorg daarom bijvoorbeeld dat je nieuwe schutting extra stevig wordt gemonteerd. En zorg ervoor dat overtollig regenwater snel kan worden afgevoerd, of beter nog, kan worden opgevangen zodat je het later kunt gebruiken om de planten water mee te geven.

We hopen dat de tips die we met je hebben gedeeld je inspireren en dat je beter voorbereid aan de renovatieklus kunt beginnen. Succes!